Vliegstijl:                                                                                   

  Foto Peter Koopmans       Blauwe Ierse tipplers van A. Toeter      

 

Zoals blijkt uit de omschrijving van de Manchester en de Sheffield tippler, bestaat er dus een onderscheid in lichaamsbouw en vliegstijl. Dat deze vliegstijl, het hoog of laagvliegen, van invloed is op de DUUR van de vlucht zal uit het volgende duidelijk worden.

Het is te begrijpen, dat een tippler, die de gehele dag op zeer grote hoogte vliegt, de aarde tegen zonsondergang als een donkere vlek ziet.

De hoogvlieger ziet de zon namelijk langer dan de laagvlieger. Als het dus, laten we zeggen op 500 meter duister begint te worden, dan is het op 100 meter hoogte reeds veel donkerder. Daar het dier ’s nachts niet vliegt, komt hij dus omlaag en vindt het beneden reeds flink donker. Hij is echter niet bekend met de obstakels in de omgeving van zijn hok, wordt nerveus, vliegt ergens tegenaan of valt hier of daar op een hoog gebouw neer. De wedstrijdreglementen schrijven echter voor, dat de dieren binnen 65 meter van het hok moeten instrijken en in vele gevallen loopt men dus de kans gediskwalificeerd te worden.

De zgn. laagvlieger echter, kent uit ervaring de in de buurt van zijn hok aanwezige obstakels als hoge bomen, schoorstenen of huizen en zal daardoor in staat zijn ook bij duisternis nog enige tijd te blijven vliegen en het hok terug weten te vinden. De tijd die verloopt, tussen het begin van de schemering en volslagen duisternis, ligt hij dus op zijn zgn. hoogvlieger-collega (b.v. de Bodens en Manchesters) voor.

In het algemeen worden de hoogvliegende tipplers om deze reden dan ook NIET voor lange-duurvluchten gebruikt. Men prefereert de laagvliegende stammen.

Bron: van der Wel  brochure

 

 Note:

 

Tipplers zijn in staat om in het volslagen donker tot drie uren of langer na zonsondergang door te vliegen. Zoals in 2005 werd bewezen op de Long Day (18 en 19 juni). Piet van der Werf uit Oosterbierum met zijn blauwe Ierse stam tipplers en Steven Knobbout uit Ede met zijn rode Sheffield stam. Respectievelijk vlogen ze een vliegtijd van 20:31 uur  &  20:58 uur. De zon ging onder om 22:03 uur ’s avonds. Beide vliegtippler-teams vlogen respectievelijk 2:28 uur  &  2:55 uur na zonsondergang. Dit is bijna niet voor te stellen, maar dit maakt de vliegtipplersport zo boeiend. Steeds weer worden er grenzen verlegd. Dit kan van het ene op het andere jaar zijn, soms gaat er geruime tijd overheen voordat er weer een record wordt gevlogen.

Johan Makkinga, Ommen